Gästinlägg - Gomplatta

Jaha, så att logga in idag var ungefär lika enkelt som att jaga älg med ätpinnar.... med lite tålamod så rasslade det iallafall till och gissar på att det är jag som bloggar.....och till sällskap har jag ungefär 10.000 fjortisar som uppdaterar sina bloggar om vem som sa vad på Facebook, snyggaste sminket just nu och vad som händer till nyår.

Jag har, som värsta Martha Stewart, ikväll lagat köttfärslimpa i muffinsplåt. Jo, du hörde rätt. Jag har kommit på hur extremt smidigt det är, om det går, att fixa käk till Tjoddas genom att "portions" laga det i nonstick-muffinsplåtar. Behändiga små puckar att frysa in!
Så nu trängs det köttfärslimpa, ostkaka och lammgryta i frysen minsann.
Vi ska annorstädes imorgon och därför har jag tagit på mig det stora förklädet.
Min torgkorg rymmer nu Tjoddasmat som förmodligen kommer räcka i flera dagar, jag har tillochmed (eftersom jag lovat att stå för desserten) fyllt en glasburk med exakta mått för det som kommer behövas till den traditionella blåbärspajen. (Ingen blåbärspaj, inget nyår...den är som skinkan på julbordet)
Vi har packat in små roliga presenter att ta med och skrattat elakt åt vår underfundighet och åt de miner vi hoppas gåvorna kommer frambringa. 

Ikväll får jag nog däremot själv erkänna att prettofanan hängde väldigt högt och fladdrade i vinden. Kanske dags att tagga ner några steg nu. En burk köpemat lär hon inte dö av, men sen känner man det där.... "näe, har det gått hittills så tänker jag minsann inte ge mig nu"-envisheten.... och vips, (eller visp kanske med tanke på ämnet) så står man där klockan 23.30 med köttfärslimpor i ugnen, potatis på kok och råriver morötter tills knogarna blöder.
Jag mår nästan illa av mig själv..... (Jag tar med datorn och kan förhoppningsvis uppdatera bloggen i dagarna igen med lite roliga bilder/videoklipp från vår resa och besök)
Kommer ni tröttna på mig när allt inte längre handlar om Tjoddas och Downs till 100%?


Iallafall, mamma J har skrivit ihop lite om gomplattan de håller på att testa med hemma nu, tydligen är det skillnad på gomplatta och mutterplatta.
Gomplattan ska i första hand korrigera tunga och hjälpa munmuskulatur medan en mutterplatta kommer senare och är till för att stärka språk och uttal.

Mamma J har ordet:

"Skall användas 2 ggr/dag 10 min per gång. Skålen är till för att tungan skall jobba inne i munnen och de små "tänderna" fram är för att stimulera läppen, tungan skall också vandra längst med dem i munnen. Används fram tills det kommer tänder. Kan användas ihop med munprotesklister men vi har fått våran att sitta bra ändå, använder Princesstandkräm med tuttifruttismak utan mentol. Föräldrarna skriver på ett litet kontrakt att de skall använda gomplattan och det finns även dagbok om man så vill det. Lite extra slem kommer från munnen i början av tiden man använder plattan. Honungsbjörnen ger delvis samma effekt då tungas dras bakåt i munnen när man suger, desto bättre ju längre sugröret och motståndet är (och där finns ju bara en drottning-Tjoddas)."Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0