Ett tappert försök

Jag vet inte vad jag skulle satsa mina pengar på, att en ven i hjärnan poppar eller att en lunga helt plötsligt kommer ut genom näsan. Jag avskyr verkligen det mesta med förkylningar, det halsonda, att hela huvudet bevisligen fylls till bredden med snor, ögon som vattnas och att man måste beräkna allt man ska äta eller dricka för annars så kvävs man innan man lyckats tugga/dricka klart och svälja. Ja, och så hostan såklart...envisa fanskap som aldrig verkar ge med sig. Man vaknar på morgonen, allt är sju resor värre, snoret har runnit under natten, saliven gör fortfarande en rännil ner på kudden, halsen värker och munnen smakar fruktansvärt illa av diverse halstabletter som torkat fast på tungan....
Men jag ska göra ett tappert försök i att uppdatera bloggen idag.
Myomet har alltså inte vuxit någonting sen sist och det känns ju verkligen positivt, jag hoppas det lilla fanskapet förtvinar och dör snart iallafall, det hade varit rätt åt det. Jag har ju några år kvar till klimakteriet när de ska sluta växa för gott.

Vi var hos specialisttandläkaren med lilla Tjoddas och det var väldigt många människor samtidigt i ett väldigt litet rum.
Jag rös när vi gick från väntrummet och in genom korridorerna, min förkylning till trots så luktade det verkligen tandläkarmottagning, är det fluor som luktar sådär eller vad? Ledda av en vänlig sköterska kryssade vi fram till vårt rum där tandläkaren och logopeder väntade på oss. Logopeder i plural för vår egen lilla logoped hade fått sällskap av en kollega som tydligen skulle vara lite mer erfaren av vår sugrörsbjörn. Jag har förtvivlat försökt få tag på en medbloggerska som också kört med sugrörsmetoden på sin lille son men tyvärr har hon stängt sin blogg och man måste vara inbjuden för att få läsa den. Sån tur har inte jag så vi får köra på lite i blindo här.

Misstänksamt stirrade Tjoddas på tandläkaren som vänligt jollrade lite och petade henne försiktigt i munnen med ett finger och sedan lite med en tandborste. Ögonen var som fastnaglade på tandläkarens ansikte och rörde hon sig en ynka millimeter åt endera hållet så följde ögonen efter trots att huvudet var helt stilla. Gommen såg bra ut och vi fick besked om att vi inte alls behövde åka till specialisttandläkare sedan utan det räckte med vår vanliga tandvård på hemmaplan.
(Är...är detta vårt första positiva besked om nåt hon är benägen till som hon inte kommer få? jag tror fan nästan det.)
Tandläkaren log stort och soligt, sen lämnade hon rummet och logopederna tog över scenen.
Först fick vi visa hur duktig Tjoddas är med Birger och hon fick massor med beröm (märkligt, så mycket stoltare man blir när ens barn får beröm, även om det egentligen gäller en helt naturlig sak att kunna, än när man själv får beröm för en helt omöjlig prestation. Hade jag vunnit OS medalj i alla grenar som finns, hade jag ändå varit mer stolt över att min dotter kan suga ur ett sugrör.)

Som jag har förklarat innan så finns det lite olika alternativ när det gäller att träna mun och ansiktsmusklerna. Vi blev tidigt rekommenderade att ge lite försiktig ansiktsmassage men eftersom det inte direkt var någon större hit hos lilla fröken så la vi ner det efter ett tag. Jag personligen tycker att gomplattor ser ut som tortyrredskap från 1100-t och tog till mig det här med att suga sugrör istället.
Vi mötte ju även en stålmamma på IKEA vars 30 åriga son hade fått öva upp sig med att blåsa bomullstussar med sugrör, för 30 år sedan gick man inte till sjukgymnaster med sina "defekta monster till barn som minsann skulle lämnas bort på institution" utan det hade mamman kommit på själv, samtidigt hade hon tjatat sig fördärvad "in med tungan pojk" så fort den hade kikat ut. Killen i fråga var en sann gentleman som klarade av att hitta rätt buss från Göteborg till Kungsbacka om han någonsin gick vilse. Det tror jag inte ens jag skulle klara av. Mig skulle ni hitta gråtandes på en parkbänk där jag förmodligen skulle snyfta att jag ville hem till mamma.
Iallafall (snoret i hjärnan trycker på vitala delar som gör att man lätt tappar spåret) sugrör var det ja.
Det är väl lite väl tidigt för att börja med det än och tydligen är det väldigt viktigt med hela kroppsställningen under tiden man "utövar" sugrörssugning. Barnet ska sitta stadigt och säkert samt kunna "centrera" kroppen, alltså man hjälper barnet att hitta "mitten" av sig själv så man sitter balanserat och bra. För som logopeden sa: Allt hänger ihop, om kroppen inte har rätt ställning så håller man nacken fel, håller man nacken fel håller man huvudet fel och då håller man käken fel och då förlorar träningen sitt syfte, nämligen att styrka ansiktsmuskulaturen och gynna att lilla tungan kanske lättare stannar i munnen. Wow.... tur Tjoddas visste allt det där och gjorde rätt på en gång så vi slapp oroa oss.
Sen fick vi tips om ytterligare en pryl som fick oss att hoppa av undertryckt skratt. Tydligen, finns det leksaker som vibrerar och som är bra för att stimulera och träna muskler i munnen. Eller hur låter det lite galet redan där, iallafall om man har vår väldigt skadade humor...... jag får verkligen be om ursäkt ifall någon tar anstöt av det där vi blev också lite frågande inför förslaget.
Varsam säljer bl.a en liten elefant som barnet ska tugga på och som har ganska så milda vibrationer. Det kan ju inte skada att testa iallafall. (Mun-H Center har också några varianter)
Ytterligare ett tips vi fick var att hålla skeden "på sidan" när vi matar istället för att köra skeden rätt in. På så sätt lockar man inte ut tungan lika mycket utan hon får jobba mer med att sluta läpparna om skeden för att få tag på maten.

Där fick jag nog med det mesta tror jag. Här kommer lite bilder och länkar.


Här är Jiggler från Varsam finns som elefant eller krokodil
(De gömmer sina länkar så jag kan tyvärr inte länka direkt till produkten)Artnr:L3792-E  Artnr: L3792-KSugrörskittet från Mun-H Center, man kan köpa dem ett och ett också.IKEA ska ha bonuspoäng för säkerhetsbälten på barnsitsen i kundvagnarna!Tandborstning och gompillning.


Det fanns flera typer av munvibratorer, här var en 700kr's variant som
Tjoddas knappt fick hålla i själv. Bra att tillverka en produkt för barn som inte tål
att tappas i golvet. Någon specialist som verkligen tänkt till....Liten pigg tjej som hellre sätter sig upp i sängen och leker än försöker sova.
Kommentarer
Postat av: Maxelina

Hej! Vad kul att du skrivit lite igen! Hoppades att det inte hänt er nått.

2010-11-05 @ 21:55:25
Postat av: Maxelina

Oj, lånat makens dator och den lever sitt eget lilla liv.... =)Fortsätter här... Jag håller ju koll på bloggen dagligen. Här på Hab i Karlskrona jobbar man mycket med OPT (Oral Placement Theraphy). Vår lilla docka är för liten än för Björnen, men vi har fått en liten "gummigrej" som man sätter på fingret. Sedan kör man med den i hennes mun så att hon tuggar på den. Sen ska vi oxå börja med jiggelsen, fast vi har inte hunnit beställa den än. Restriktionerna vi fick var att vi/hon inte fick köra med den på tungan, det skulle tydligen stimulera henne till att ta ut den mer. Kram

2010-11-05 @ 22:02:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0