Ok så lite gnäll då....

Bara för att hålla vanan uppe tänkte jag... jag skrev ju precis i det förra inlägget (för typ en halvtimme sen) att jag inte skulle gnälla... men det ligger i en kvinnas privilegium att få ångra sig så många gånger hon vill. Så nu blir det gnäll ändå.

Jag satt med en väletablerad veckotidning i händerna på MVC häromdagen när jag väntade på min tur. Eftersom jag var där jag var, så vände sig den sagda tidningen i första hand till föräldrar och allra helst till blivande sådana.

Finns det någonting i dessa tidningar jag kan bli måttligt trött på så är det när det väl skrivs om möjligheten till att göra trippeltestet.
Jag begär bara en liten, ynka, ändring i alla dessa artiklar som finns spridda i tidningar, broschyrer och på internet.
Istället för att skriva att man letar efter Downs Syndrom, snälla rara, kan vi inte, om vi nu måste skriva nåt alls, isåfall bara skriva att vi letar efter kromosomavvikelser? Punkt slut, det får gärna vara lite anonymt och blurrigt, man behöver inte ens dra upp några exempel på avvikelser för min del.
Jag har skrivit det tidigare, det FINNS massor med saker som man borde leta efter istället för Downs syndrom om man nu ska börja leta efter fel på någon liten stackare som inte ens är född och kan försvara sig själv.

Men att rätt och slätt skriva i artikeln att man gör testen för att utesluta att barnet har Downs syndrom, det skär i hjärtat på mig.
Kan man då inte skriva någon mer, förklarande artikel för att lugna blivande föräldrar om vad det egentligen innebär? Måste man dra fram allt det läskiga?
När man väl låg där på BB var det ganska mycket annat att tänka på som det var, en liten broschyr med korta faktarutor och små anekdoter från familjer i "samma situation" gick liksom inte att ta in just då.

Men om samma tidningar, som nu hänger ut, inte bara mitt barn utan många andras och dömer dem som värdelöst skräp, kunde skriva om trippeltesten lite mindre färgat och kanske ha med några handikappade barn i sina tidningar med jämna mellanrum (för vi finns ju också, vi är ju också föräldrar) istället för att bara ta med de absolut största problemen som vilken färg man bör välja på barnvagnen eller hur man väljer namn....så kanske folk skulle tagga ner lite och inte vara så hysteriskt rädda för sånt som kanske bara är ett naturens sätt att visa oss att det finns andra möjligheter än de vanliga.
Jag har, med hån i rösten, tackat nej inte mindre än tre gånger när tidningen ringt och frågat om jag vill prenumerera. De låter alltid så förvånade när jag talar om att, i min verklighet, är det viktigaste faktiskt inte vilken märkesoverall som mitt barn ska ha i vinter eller vilken färg man bara "måste ha" på åkpåsen för att inte de andra mammorna ska spotta på en när man går på stan.
Jag kan inte hjälpa att jag blir lite äcklad när jag bläddrar igenom tidningen. Det kanske låter som avund? Ibland kanske det hade varit skönt att vara "problemfri" (vilket jag inte tror att någon förälder i hela världen är, oavsett om de har fått ett lugnt, snällt barn, ett kollikbarn eller vad tusan som helst.) Men att inte behöva fundera på en del av de här extra lullull sakerna som tillkommer hade varit ganska skönt ibland. (Fatta det är återkommande läkarundersökningar på minst tre olika ställen om det inte är ett "normalt barn" samma jäkla grejer kollar de också)

Jag tar ändå, hundra gånger hellre, den verkligheten jag lever i; än att INTE behöva fundera på annat än sånt som de verkar lägga ner hela sin energi på i tidningen.
Vi lever för nuet, för varandra och för saker som faktiskt är värda att lägga ner tankar och energi på.

Vi behöver de här barnen, JAG behöver mitt barn, precis som hon är. Utan henne hade inte vi i vår familj, varit de vi är idag och jag hade definitivt inte(!) kunnat vara lyckligare bara för att jag hade haft ett likadant barn som alla andra.
Nu känns det mer som att man har en rad spännande hemligheter att upptäcka istället och en unik gemenskap med andra man träffar på.

Nej, ner med att försöka jaga upp föräldrar att ta bort foster med Downs (och andra handikapp såklart men det är ju oss de alltid skyltar med), ni har ingen aning om vad ni missar.


Så, nu har jag gnällt klart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0