MPU och dagis

Vi är ju kända att försöka slå så många flugor i en smäll som det bara går. Alltså hade vi inte mindre än två möten på habiliteringen och en kontroll på BVC inbokat på en och samma dag.
Tjoddas skulle träffa sin logoped för sista gången innan sommaren, sen får vi tyvärr en ny logoped (jag skriver tyvärr för vi tycker hemskt mycket om vår lilla logoped men det blir säkert jättebra med vår nya också såklart) Sjukgymnasten dök in på ett hörn och kollade av allt nytt Tjoddas lärt sig samt hade en snabb uppfräschning med Tjoddaspappan gällande övningar och träning. Under tiden påbörjade jag lite smått möte nr 2 med vår specialpedagog. På tapeten stod diskussion ang. möjligheten att använda sig av ett MPUschema. 
MPU står för Motorisk Perceptuell Utveckling. Schemat är baserat på "vanliga" barns kunskaper vid viss ålder och är ärligt talat ganska knäckande för en som alltså INTE har ett normalt barn. Trots att man drar på sig pansarhud och stålsätter sig blir man ändå lite blöthjärtad när man ser vad Tjoddas skulle ha kunnat om hon inte varit vår lilla unika stjärna. Schemat ser alltså ut som så att på vågrät axel har du barnets ålder upp till 7 års ålder och på lodrät axel har du olika "kategorier" kan man väl kalla det. Där axlarna möts finns det varierat antal siffror som står för olika uppgifter barnet borde klara vid en viss ålder. Det var skrämmande och spännande att kika på det där och se hur långt efter vi faktiskt ligger på en del saker och att vi är ganska ikapp med annat. På kategorin grovmotorik tog vi hem ungefär 0 poäng för vår ungefärliga ålder. Å andra sidan så är det vida känt att antingen utvecklar barn motoriken eller det språkliga, sen efter ett tag så "byter" barnet fokus till det som halkat efter. Smart va?
Meningen med det här är att man ska kunna fånga upp och hjälpa barnet att utvecklas. Kan Nisse dricka själv ur mugg så behöver man kanske inte träna på det utan kan lägga fokus på att bygga med klossar eller lära sig ta på sig kläder. Hänger ni med?
Vill man läsa lite mer noga och kanske se vilka kategorier det handlar om kan man gå in via den här länken och kika lite närmare: MPU
Tjoddas gjorde det Tjoddas brukar göra och satt glatt, pladdrande i soffan jämte sin pappa, petade och pekade på allt hon kom åt samtidigt som hon sa "dä" ungefär en miljard gånger. Förklarade förtjust (pekandes) precis vad alla fina bilder, i pekboken hon fått långa, var för någonting.

Vi bestämde oss iallafall för att köra på med MPU, jag tror det hjälper mer än stjälper faktiskt.

Sen var det raka vägen till BVC och lillkillen Loffe är snart så stor att han kommer ta körkort känns det som. Han har alltså vuxit 4 cm på 4 veckor och väger nu imponerande ca 5,5kg. Jag tänker inte tala för tidigt men just nu känns det som om magen kaaaaaaanske har börjat lugna sig lite. Eller så skämmer vi kanske bara bort honom lite mer och så är han helt enkelt bara lite nöjdare med det.

Idag tog vi oss till Tjoddas förskola, hon ska inte börja förrän i September men vi ville hälsa på lite och Tjoddas har ju aldrig varit där. Hon satt länge och lekte med olika frukter och grönsaker av trä tillsammans med förskolefröken (föreståndarinnan faktiskt) och sen fick hon leka lite med bilar och små plastdjur. Det var väldigt populärt. Tillsist tog vi en vända ut på gården så hon skulle få titta lite på de andra barnen innan de skulle in och äta. Det är så roligt med barn, har ni tänkt på hur de alltid söker sig till varandra och kan stirra på varandra hur länge som helst? Jag är helt fascinerad av sånt. Hur hade en annan vuxen reagerat om man hade gjort som barnen gör? Förmodligen hade man fått en smocka skulle jag tro.
Sen var det bara att åka hem och fortsätta att försöka fixa stängslet vi håller på att sätta upp. Nej Tjoddas ska inte behöva omgärdas av elstängsel....än.... men vi ska hämta lite ulliga, gulliga varelser nu i helgen. Vi ska bli med får, helt enkelt.
Men nu vaknar nog min sugfisksbebis så jag ska skynda mig att slänga upp lite nya bilder och sen får jag nog försöka tanka honom innan jag går och lägger mig.

Trevlig helg!
Precis såhär mycket ville Tjoddas ha möte på habiliteringen. Strax efter detta fotot, vände hon på huvudet
och stoppade tummen i munnen. Hon ville INTE vara med.


Bilar och plastdjur är roligt.


Vi passade på att ståträna lite....för MPU'ns skull såklart....


Sen provsatt vi en av alla balanskuddar innan vi åkte hem igen.
Mycket smart sak får jag säga!

Kommentarer
Postat av: Logoped-Anna

Logopeden är rätt förtjust i hela Tjoddasfamilen också! Hoppas att vi ses ändå framöver.

2011-06-03 @ 21:21:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0