2012-03-27     Kommer snart

Nytt inlägg med tankar och bilder om Tjoddas och Loffes bravader (som när de monterade ner TV möbeln alldeles själva, eller ändrade till analoga TV kanaler istället för digitala, så att vi hade myrornas krig här hemma) kommer snart tillbaka igen. Tjoddas-Loffe mamman tar en kort men välbehövlig paus i bloggandet eftersom det har hänt väldigt mycket runtomkring familjen just nu som måste få ta lite plats. Vänner har försvunnit, teckenkurser ska utarbetas, saker ska falla på plats och lite rutiner behöver etableras för att jag ska känna mig ordentligt på banan igen.
Beräknad tid tills nästa inlägg är 30/3, då blir det ett avbrott i allt lullull och jag kanske kan få sätta mig ner en liten stund.


Må väl så länge.

2012-03-18     Nytillskott

Som titeln lite vitsigt anmärker så är våren på väg (skott som sticker upp, knoppar som brister...) och vi har fått nytillskott i familjen både när det gäller fina pelargonsticklingar och, håll i er nu, en tupp!!!
Vi har tvekat länge på om vi ska ha en tupp eller inte, de tillför ju egentligen inget speciellt i en hönsflock på 2 kacklande damer eftersom damerna i fråga lägger ägg i vilket fall som helst. Men han är väldigt ståtlig att titta på och med lite tur så kanske vi kan få fram lite kycklingar.
Han hoppade ur säcken hans förra familj hade med honom i och kacklade runt lite.
Hönorna stod helt paralyserade först och försökte liksom ta in vem tusan den där hönan-modell större var för någon.
Då gol tuppen.
En höna tog det säkra före det osäkra och gav till ett hysteriskt kackelskrik samtidigt som hon sprang som ett brunt streck till säkerheten inomhus. Höna nummer två stod fascinerat kvar och tittade lite nyfiket på tuppen som nu verkligen kommit in i sitt esse, han sprätte, flaxade, gol, dansade och åmade sig som värsta giggolon på Ålandsfärjan. Hade hönan kunnat höja på ögonbrynen av förvåning så tror jag hon hade gjort det.
Tuppen var nu helt i extas över allt detta nya och han gol om och om igen, hans eko gav svar när det studsade mot skogen på andra sidan dammen och detta fick honom att börja dansa igen som för att fira sin egna superba varelse.
Nu hade även höna nummer två tröttnat lite på ego-Nisse som verkade mer intresserad av att dansa solo än bjuda upp henne på en svängom. Så hon gick lugnt rätt förbi honom och in till sin förskrämda väninna som kikade på oss genom fönstret.
Tuppen höll föreställning en stund till men när han äntligen såg att hans publik lämnat honom gick han förbryllad in och började om med hela sin show framför damerna som nu satt på första parkett.


Vi var på middagsbjudning hos familjen J igår och insöp lite skön atmosfär, spelade spel, åt god mat och fröjdades över godispåsen som hägrade på diskbänken. Barnen stojade och härjade vilt omkring på golvet och kastade klossar av hjärtans lust. Våra barn har en gemensam down (alltså riktningen neråt ) period nu när de är lite hängiga, tjuriga och ja...allmänt nervprövande. Försvarsmakten borde använda våra barn som mentaltdelen i sitt intagningsprov tycker jag.
Klarar man dem en dag så klarar man allt från kinesiskt vattentortyr till skyttegravskrig i lervälling. Jag känner mig nästan redo för att prova ett korsord, så mycket mer tålamod tror jag att jag har nu faktiskt. Eller varför inte införskaffa ett 10.000 bitarspussel med motivet " spegelblankt, blått hav med en molnfri himmel (i samma färg som vattnet) och en liten, liiiiiten vit båt, (som får plats på en halv pusselbit) allra längst bort i horisonten"..... det hade jag nog också fixat vid det här laget.
Men iallafall, gårdagskvällen var mycket trevlig, lite mer trots barnen än tack vare dem i det här fallet. Någonting är det som inte är helt rätt och jag hoppas det går över snart. Kanske är det för mycket lantluft. Kan man få för mycket lantluft? Det ska ju vara hälsosamt har man ju sagt i alla tider, jag skulle vilja dementera det för vi bor på landet och vi är sjuka nästan jämt. Eller så är det inte riktig lantluft vi har....man kanske måste ha någon slags boskapsdjur för att få kalla det äkta lantluft...höns kanske är för små för att räknas, eller så måste man kanske ha fler än två plus en tupp.
Å andra sidan ska havsluft också vara väldigt nyttigt, och bergsluft också....är inte det ganska hypokritiskt egentligen? Var mer kan man bo än på landet, i närheten av ett hav eller vid ett berg? Då borde ju typ alla som bor i ett samhälle i tillexempel en dal vara döda för längesedan?
Jag svamlar....förlåt.
Tvåordsmeningar, meningar med fler än ett tecken i. Det är vad vi föräldrar ska öva på nu för att hjälpa Tjoddas framåt och det var tänkt att vi skulle hålla en liten privat kurs här hemma för våra föräldrar, de från dagis som vill och även de från vårt BVC som vill. Vi har valt ut sådant material som blir lite mer personligt anpassat för Tjoddas och det som finns runt henne. Det är bra med HAB's lektioner också men här kan man välja lite mer sånt som vi kanske använder ofta istället för det som blir generellt för alla barn.
Väldigt spännande ska det bli iallafall och jag ska försöka lägga upp det på nåt vettigt pedagogiskt sätt. Det är knepigt, jag tycker det är jobbigare att prata inför en grupp människor jag känner, än för främlingar på konferens eller liknande.

Ska vi ta lite bilder?


Kan Tjoddas docka sova i den här, så kan jag också, tyckte knäppkatten och la sig
till ro i dockans skokartong.


Tänk så mycket roligare någon annans leksaker är.


Pappa J demonstrerar hur man använder leksakerna.


Jag är allmänt taskig som vanlig och provar tjejsaker på min son.
(som har precis hela munnen full med plättar)


Kul när man är fler som kan leka.


Tjejerna lekte lite...tja, kan det vara nåt matrelaterat med tanke på skeden kanske?


Tjejerna fortsätter busa...


Är det bara jag eller ser Tjoddas ut att kunna hitta på riktiga rackartyg när hon
tar på den här minen?


Vi leker pussunge för är det någon som gillar att pussas så är det Loffe.


Efter mycket om och men, somnade båda barnen i en hög på golvet.


Idag var det en trött kille som gosade med pappa på morgonen.


Jag och Tjoddas provade lite provosoriska inbakade flätor...tålamodsprövande eftersom
min älskade lilla skitunge vägrar sitta still. Kanske när hon blir större.


Tjoddas bäddar med dockan i skokartongen. Efter en liten stunds funderande hoppade hon in i vardagsrummet
och hämtade lillebrors pyjamas. Såklart dockan ska låna lillebrors pyjamas också om hon ska sova.
Att inte jag fattade det....dumma mamma.


Lisbeth och Lotta iaktar med spänning vad som sker där borta i säcken....


Snyggingtuppen dansar loss inför damerna.Lotta var full av beundran inför tuppens galande. Lisbeth sitter på en gren,
inne i säkerheten, och kikar ut genom fönstret.


Jupp, en riktig 10 poängare är han.....2012-03-13     Kan det vara som så?

Vågar man hoppas? Kan det stämma? Är det porlande vatten och fågelkvitter jag hör?
Igår hade vi, håll i er nu, 13(!) grader här hemma. Det är ju värsta värmeböljan!!! Vi började dagen med ett besök hos tant ögondoktor och för att upprepa ord vi fått höra till leda.....allt ser jättefint ut. Vi är minst sagt nöjda, maken har gått omkring med ett stort orosmoln över huvudet eftersom han minns hur trist det var när han själv var liten och fick börja med synundersökningar och glasögon i tidig ålder.
Han trodde hans gener skulle ställa till det men det var alltså ingen fara på taket.
Varken Tjoddas eller Loffe påvisade några som helst tecken på att bli närsynta eller astigmatiker inom någon snar framtid. Glasögon bekymrar mig inte men tanken på gråstarr får mig faktiskt att darra lite på manschetterna.

Vi firade med lunch i årets varmaste kök, nämligen vårt när solen står på, sen packade vi ihop alla våra två griniga ungar i varsin vagn och begav oss ut i det underbara vädret. Det säkraste vårtecknet för mig är att ett par tofsvipehanar höll flyguppvisning över svärföräldrarnas dammar. Det är riktiga våghalsar det och otroliga flygakrobater.
Lilleman var tapper och höll sig vaken i nästan 15 minuter innan han däckade i vagnen. Tjoddas identifierade att vi tagit med oss muta i form av små majskroksbitar i en låda som hon känner alltför väl igen. Hon pekade med bestämd min på lådan och krävde "mer" uppfordrande och blängde på sin far. Tur lillebror sov för det gick åt många majskrokar. Vi får uppfinna nåt tecken för majskrokar....kanske "gul krok"? att teckna majs känns så omständigt och jag tänker alltid på Kalle och Musse på julafton när de åker i den där konstiga husvagnen.

Vi kom hem och kände att vi ville fortsätta med utevistelsen och eftersom vår gårdsplan fortfarande ser ut som geggamoja blandat med småsten och hundbajs.....så valde vi att ta barnen och gå en bit upp i backen framför huset. Där stod solen på skönt och man kunde lägga ut en filt för barnen att sitta på.
Härliga ungar, ett tecken på att man inte har någon schysst trädgård är när de blir rädda för att röra gräset utanför filten. Två sekunder senare satt Loffe och idisslade på fjolårets stackars vissna strån.... Tjoddas betraktade honom intresserat en stund men bestämde sig sen för att kardborrebanden på skorna var mycket mer intressanta.

Idag var det dagisdag för Tjoddas, Loffe passade på att ta en extra lång sovmorgon och jag hörde honom inte förrän vid halv nio. Eftersom vädret är lika fantastiskt idag så packade jag ner Loffe i vagn och gick en liten promenad. Vi vinkade till farfar som städar i skogen med sin nya fina Terri, han tutade på oss och Loffe blev överlycklig. Vi gjorde iordning på trappen utanför med lite minipåskliljor och sen lekte vi loss på vår plastaltan. Jag hade glömt hur fräknig jag egentligen är men efter en liten stund i solen så dök de minsann fram.
Tjoddas är hemma från dagis i skrivande stund och hade däckat i bilen, hon är inte riktigt kry lilla stumpan, för bara någon dag sedan somnade hon vid halv fyra på eftermiddagen och sov runt till nästa morgon. De hostar och snorar fortfarande båda två men vi får väl hoppas att det går över snart.

Här kommer några bilder från doktorn och från vår sköna eftermiddag igår.
Vi tog oss friheten att undersöka leksakslådan i hopp om att få Tjoddas
att INTE vilja krypa ut i korridoren och gå på upptäcksfärd....Tyvärr glömde vi nästan bort att lillebror är mer rymningsbenägen i nuläget än Tjoddas..En liten tuffing i nya vårjackan och mammas solbrillor.


Hurra för att få leka utomhus!


Efter att ha utforskat altanens möjligheter så var moppen poppis
båda hjälpte till i omgångar med att torrmoppa.


En kort drickapaus efter all städning satt inte fel tyckte Loffe.


2012-03-07     Sommarlängtan

För alla er som har en massiv längtan till härliga solskenspromenader kommer här en 3minuter lång, totalt händelselös videosnutt, jag filmade detta i somras för att kunna titta på ungefär nu när det är så jädra trist ute.
Man hör lite prassel i löven, man hör vatten som porlar, man får ser lite gröna växter och blå himmel....
Hoppas det blir lite varmare snart. (och att alla myggor och knott dör av chocken så det blir en stickfri sommar)

"Sommarpromenix"

2012-03-06     Missnöje

Det känns så trist att vara mamma när någonting är fel och man inte kan hjälpa.
Lilla Tjoddas har hamnat i vakendvala två dagar på rad och det värsta är att hon bara gråter och gråter för att hon liksom inte kan slappna av ordentligt. Vi vet inte om det beror på att hon inte fått sova ordentligt och därför är rejält övertrött, om det är den här förbankade snuvan, halsont, öron eller kanske de 3 (!) nya tänderna jag precis har hittat som orsakar problemet. Dessutom verkar lilla magen inte vara riktigt som den ska utan kärvar. Vi har alltid tyckt oss lyckligt lottade som fått utdelning dagligen och nu hoppas det över med jämna mellanrum vilket resulterar i att magen kan bli lite hård. Detta trots rejäla intag av psyllium, frukt och grönt samt mycket vätska och övrig omtanke om vad som stoppas i lilla munnen.
Igår var en rejäl pärs när Tjoddas grät oupphörligen i nästan 3h i sträck, hon försökte slappna av i min famn men ryckte hela tiden till och började storgråta igen, samtidigt såg man i hennes halvslutna ögon att hon inte riktigt var vaken heller. Maken fick rycka in och hämta gråtande barn nr 2 så att jag och Tjoddas fick reda ut vad som var fel i enrum. En flaska välling senare sov hon i ungefär 30 minuter innan hon började om och då tog jag helt sonika med henne ner och satte mig med henne i soffan. Vi tryckte på en av favoritfilmerna, "Kom igång med teckensång 2" och jag lurade i henne en sked med hemmagjord fruktglass, mest för att jag misstänkte halsont och då är det ju ganska skönt med kallt. Först blev hon arg men sen kände hon nog smaken för då lugnade hon sig och jag fick ge henne lite mer skedar. När den var slut tittade hon yrvaket på mig och tecknade "glass, gott" jag frågade om vi skulle hämta mer och fick en nickning till svar. När jag reste mig upp blev hon lite ledsen igen men jag gav henne skeden och försäkrade henne om att jag bara skulle hämta mer glass. Tjoddas tecknade "mer" och tittade sen lite på filmen.
Efter ytterligare lite glass och ungefär halvvägs in i filmen började jag känna igen min vanliga glada unge igen som tecknade hejvilt i förväg till sångerna som sjöngs på TV'n.
Höst, hälsa på, stanna, länge rabblades snabbt och lite hafsigt när refrängen var på gång....länge blev på fel håll men vad gör det?
Resten av glassmeten hällde jag i mina älskade pinnglassformar och ställde in i frysen. De har kommit väl till hands idag.
Fröken E mötte mig på dagis idag och talade om att Tjoddas minsann låg och sov. Det är totalt andra gången någonsin det händer och det händer aldrig när Tjoddas är 100% kurrant. Jag fick på jackan och när jag satte Tjoddas i bilen började hon gråta lite tills jag startade motorn. Hon sov hela vägen från bilen tills jag la ner henne i sängen, då vaknade hon till och sen liksom fastnade hon mellan vaken och sovande.....så började hon storgråta igen. Hon lindade armar och ben hårt om mig och vägrade släppa.
Det var bara att gå ner, jag viskade "vill du ha en glass?" till henne och fick henne att bli lite nyfiken när vi fortsatte ända ner till frysboxen i källaren. Hon slutade upp att gråta och jag satte henne på locket till boxen medan jag tinade glassen så pass att jag kunde få ut den ur sitt "fodral"
Stora krokodiltårar rullade nerför kinderna på Tjoddas och snor...ja, det fanns det också, ganska mycket av det satt fast lite varstans på mig och mina kläder också. Mina kläder är alltid klistriga eller krispiga vid beröring.
Vi gick upp igen och glassen verkade populär. På med lite teckenfilm och sen var det faktiskt dags för mig att åka tillbaka till jobbet. Ikväll när jag kom hem var det dags för en glass till minsann, sen blev det lite välling och bums i säng.
Jag försökte ringa BVC idag för att höra efter om de har några teorier men någonstans på vägen glömde jag bort vad det egentligen var jag ville så samtalet blev ganska förvirrat och rörigt tillslut....de skulle iallafall återkomma under morgondagen så jag får väl klura lite till på vad det egentligen var jag ville veta.


Tjoddas favoritglass:
ca 2dl mangobitar (vi kör på frusna från paket)
1 banan
1dl frysta jordgubbar
1dl frysta hallon
1dl havremjölk (eller vanlig mjölk om man hellre har det)
Om man vill kan man lägga i 1-2msk aspartamfritt proteinpulver så mättar det lite mer.

Kör allt i mixer tills det blir en mjukglassaktig konsistens, ät antingen direkt eller häll upp i formar. Har du inga isglassformar går det minst lika bra med iskubsformar.
Det är också väldigt gott att öka det flytande innehållet lite och minska på bären så att man får lite som en milkshakekonsistens. Mycket uppskattat av barnen och superbra övning för små munnar att försöka suga upp genom sugrör. (åk om valfri hamburgerkedja och sno med några av de lite grövre sugrören de oftast har)

Det nya sättet att ta sig fram med en "lära gå vagn"....problemet är att kliva av.En liten imsevimse som nu blivit fastlimmad på en blompinne och dekorerar en av
mina många krukor i köket.Ytterligare en liten skum figur som gömmer sig bland mina växter, också den ett sant
Tjoddasverk från dagis.Ja, jag pyntar gärna i mina krukor. Speciellt när det är mina barn som har skapat.
Lite glittrigt och pyntigt med paljettsnäckor och annat fint. Mitt i basilikan!Tjoddas läser gärna böcker, urskiljningslöst! hon bryr sig inte om ifall det är
hennes böcker eller "vuxenböcker" här sitter vi med en kokbok och vi tecknar "glass"
som är på bilden i boken."Gott" tecknar Tjoddas såklart tillbaka då och jag är inte sen att hålla med.Efter många ombokningar och sjukdomar fick vi så äntligen träffa familjen J igen!!!
Tjoddas och Loffe fick varsin mycket snajsig mössa i present.
Det tackar de för. Speciellt Tjoddas som fullkomligt älskar huvudbonader, Loffe.....inte så mycket....ett arv från farmor kanske?Lagom road men väldigt fin. Hade Loffe fått bestämma skulle nog alla former av mössor förbjudas.En oskyldig tête-à-tête i kökssoffan.Två små dockor som vet att det finns tusen mycket roligare grejer att hitta på
än att behöva gå och lägga sig.Som att lägga beslag på hela fåtöljen alldeles själv.Eller lite bus tvärs över pianopallen.Men idag var det nog tur att det fanns massor av god glass kvar iallafall.

RSS 2.0