Missnöje

Det känns så trist att vara mamma när någonting är fel och man inte kan hjälpa.
Lilla Tjoddas har hamnat i vakendvala två dagar på rad och det värsta är att hon bara gråter och gråter för att hon liksom inte kan slappna av ordentligt. Vi vet inte om det beror på att hon inte fått sova ordentligt och därför är rejält övertrött, om det är den här förbankade snuvan, halsont, öron eller kanske de 3 (!) nya tänderna jag precis har hittat som orsakar problemet. Dessutom verkar lilla magen inte vara riktigt som den ska utan kärvar. Vi har alltid tyckt oss lyckligt lottade som fått utdelning dagligen och nu hoppas det över med jämna mellanrum vilket resulterar i att magen kan bli lite hård. Detta trots rejäla intag av psyllium, frukt och grönt samt mycket vätska och övrig omtanke om vad som stoppas i lilla munnen.
Igår var en rejäl pärs när Tjoddas grät oupphörligen i nästan 3h i sträck, hon försökte slappna av i min famn men ryckte hela tiden till och började storgråta igen, samtidigt såg man i hennes halvslutna ögon att hon inte riktigt var vaken heller. Maken fick rycka in och hämta gråtande barn nr 2 så att jag och Tjoddas fick reda ut vad som var fel i enrum. En flaska välling senare sov hon i ungefär 30 minuter innan hon började om och då tog jag helt sonika med henne ner och satte mig med henne i soffan. Vi tryckte på en av favoritfilmerna, "Kom igång med teckensång 2" och jag lurade i henne en sked med hemmagjord fruktglass, mest för att jag misstänkte halsont och då är det ju ganska skönt med kallt. Först blev hon arg men sen kände hon nog smaken för då lugnade hon sig och jag fick ge henne lite mer skedar. När den var slut tittade hon yrvaket på mig och tecknade "glass, gott" jag frågade om vi skulle hämta mer och fick en nickning till svar. När jag reste mig upp blev hon lite ledsen igen men jag gav henne skeden och försäkrade henne om att jag bara skulle hämta mer glass. Tjoddas tecknade "mer" och tittade sen lite på filmen.
Efter ytterligare lite glass och ungefär halvvägs in i filmen började jag känna igen min vanliga glada unge igen som tecknade hejvilt i förväg till sångerna som sjöngs på TV'n.
Höst, hälsa på, stanna, länge rabblades snabbt och lite hafsigt när refrängen var på gång....länge blev på fel håll men vad gör det?
Resten av glassmeten hällde jag i mina älskade pinnglassformar och ställde in i frysen. De har kommit väl till hands idag.
Fröken E mötte mig på dagis idag och talade om att Tjoddas minsann låg och sov. Det är totalt andra gången någonsin det händer och det händer aldrig när Tjoddas är 100% kurrant. Jag fick på jackan och när jag satte Tjoddas i bilen började hon gråta lite tills jag startade motorn. Hon sov hela vägen från bilen tills jag la ner henne i sängen, då vaknade hon till och sen liksom fastnade hon mellan vaken och sovande.....så började hon storgråta igen. Hon lindade armar och ben hårt om mig och vägrade släppa.
Det var bara att gå ner, jag viskade "vill du ha en glass?" till henne och fick henne att bli lite nyfiken när vi fortsatte ända ner till frysboxen i källaren. Hon slutade upp att gråta och jag satte henne på locket till boxen medan jag tinade glassen så pass att jag kunde få ut den ur sitt "fodral"
Stora krokodiltårar rullade nerför kinderna på Tjoddas och snor...ja, det fanns det också, ganska mycket av det satt fast lite varstans på mig och mina kläder också. Mina kläder är alltid klistriga eller krispiga vid beröring.
Vi gick upp igen och glassen verkade populär. På med lite teckenfilm och sen var det faktiskt dags för mig att åka tillbaka till jobbet. Ikväll när jag kom hem var det dags för en glass till minsann, sen blev det lite välling och bums i säng.
Jag försökte ringa BVC idag för att höra efter om de har några teorier men någonstans på vägen glömde jag bort vad det egentligen var jag ville så samtalet blev ganska förvirrat och rörigt tillslut....de skulle iallafall återkomma under morgondagen så jag får väl klura lite till på vad det egentligen var jag ville veta.


Tjoddas favoritglass:
ca 2dl mangobitar (vi kör på frusna från paket)
1 banan
1dl frysta jordgubbar
1dl frysta hallon
1dl havremjölk (eller vanlig mjölk om man hellre har det)
Om man vill kan man lägga i 1-2msk aspartamfritt proteinpulver så mättar det lite mer.

Kör allt i mixer tills det blir en mjukglassaktig konsistens, ät antingen direkt eller häll upp i formar. Har du inga isglassformar går det minst lika bra med iskubsformar.
Det är också väldigt gott att öka det flytande innehållet lite och minska på bären så att man får lite som en milkshakekonsistens. Mycket uppskattat av barnen och superbra övning för små munnar att försöka suga upp genom sugrör. (åk om valfri hamburgerkedja och sno med några av de lite grövre sugrören de oftast har)

Det nya sättet att ta sig fram med en "lära gå vagn"....problemet är att kliva av.En liten imsevimse som nu blivit fastlimmad på en blompinne och dekorerar en av
mina många krukor i köket.Ytterligare en liten skum figur som gömmer sig bland mina växter, också den ett sant
Tjoddasverk från dagis.Ja, jag pyntar gärna i mina krukor. Speciellt när det är mina barn som har skapat.
Lite glittrigt och pyntigt med paljettsnäckor och annat fint. Mitt i basilikan!Tjoddas läser gärna böcker, urskiljningslöst! hon bryr sig inte om ifall det är
hennes böcker eller "vuxenböcker" här sitter vi med en kokbok och vi tecknar "glass"
som är på bilden i boken."Gott" tecknar Tjoddas såklart tillbaka då och jag är inte sen att hålla med.Efter många ombokningar och sjukdomar fick vi så äntligen träffa familjen J igen!!!
Tjoddas och Loffe fick varsin mycket snajsig mössa i present.
Det tackar de för. Speciellt Tjoddas som fullkomligt älskar huvudbonader, Loffe.....inte så mycket....ett arv från farmor kanske?Lagom road men väldigt fin. Hade Loffe fått bestämma skulle nog alla former av mössor förbjudas.En oskyldig tête-à-tête i kökssoffan.Två små dockor som vet att det finns tusen mycket roligare grejer att hitta på
än att behöva gå och lägga sig.Som att lägga beslag på hela fåtöljen alldeles själv.Eller lite bus tvärs över pianopallen.Men idag var det nog tur att det fanns massor av god glass kvar iallafall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0