2013-04-29     Valfritt fria och friska

Jaha, så taket trillade in på dagis....det kändes lite oväntat får jag nog påstå. Lokalen som fanns att tillgå hade ingen fungerande ventilation och ligger precis jämte vägen. Det är väldans snällt att vi fick låna en lokal så hastigt och lustigt men mina barn har fått vara hemma av två helt uppenbara skäl. 1. Lukten som fullkomligt skriker "mögel" i den lånade lokalen, det räcker att man öppnar dörren så baxnar man nästan. 2. Ska Tjoddas vara på dagis får de ha en hel personal bara till henne så hon inte säger "toodles" och drar sin kos. (Hon säger väl kanske mer...babaa och vinkar, men ni fattar poängen) Ergo, har de fått stanna hemma med lilla mamsen och faktiskt även lille papsen som nog egentligen mest blev avundsjuk på att vi andra var hemma trots att vi var friska. (Sen blev jag sjuk och är väl än men så går det ibland)
Så för en gångs skull kunde man faktiskt hitta på lite kul grejer istället för att torka kräk, mäta Alvedon eller trösta.
Däremot är det lite svårare att hålla isär dagarna, för det BLIR ganska likt oavsett hur mycket man än hittar på. Vi har varit runt på olika ställen, busat ute, bränt gräs, grillat, byggt lekplats, besökt den fina lekplatsen i Vessigebro, haft hem folk på mat och jag vet då rakt inte allt.... men ändå blir det fel ibland. Som idag, när jag stod och tittade uppmuntrande på frisören med Tjoddas i handen och hon vänligt och tålmodigt påpekade att det var väl trevligt att vi hälsade på idag också, trots att vi ska komma och klippa oss först i morgon.
Det var bara att köra hem igen.
 
Men imorgon vet jag iallafall att det är dags för MPU.
Nu, bilder.
 
Den som troget väntar.....
 
Yesssss, jackpot!
 
Stor morfar, liten Tjoddas...
 
Påskgodisjakt, något försenat, hos mormor och morfar.
Jordnötsringar, några Ahlgrens och en alldeles egen Blixten McQueen var helt perfekt!
 
Det blir jobbigt att välja bild till studenten om ungarna ska bjuda på så många
helsköna tillfällen att fotografera dem.
 
Full fart mot nya äventyr med lilla fröken Tjoddas. Här gäller det minsann att hänga med.
 
Vi misstänker att bilen tror den bor någon annanstans. Typ närmre mitten av jordens kärna.
 
Sand i lådan är en bra förutsättning när man vill göra kakor i spann.
 
 
 
Jag och Loffe gick till stranden när Hab hade avslutning i badet för denna terminen.
 
 
Hämta tidningen blir dubbelt så roligt om man är två och håller varandra i hand.
 
Det nya sättet att använda handväska.
 
Spontan korvgrillning. Lägg gärna märke till min McGayver-lösning....
en "handsfree-korvgrillare." Fast jag får nog jobba på namnet lite innan jag massproducerar.
 
Barnen tog Tjoddas potträning på fullaste allvar, låste in sig mellan stolarna vi satt som barriär för vardagsrummet och delade ut låtsaskakor sinsemellan (och till en förtvivlad hund som inte förstod varför de sa "kaka" och kom med tomma händer.)
Tjoddas var väldigt duktig. Hon tog minsann av sig trosorna innan hon kissade på golvet. Så det så. Sen satte hon sig på pottan och höll upp fötterna ordentligt så jag skulle komma åt att skura rent. Det var väl bra gjort?
 
 
Tydligen är det inte samma plats man ska sitta på när man äter chips som när man äter smörgås, kex eller frukt. Detta är alltså plats nr 4 på listan över konstiga ställen mina barn tvångsmässigt intar sin mat.
 
 
Ut ur en försiktig kram, två väninnor emellan. Lilla fröken I från Eftrafolket åkte hem. Hon och hennes mamma hade varit på våffelbesök hos oss och busat i vår nya "lekpark" om man kan kalla den för nåt så storslaget.
 
 
 
Idag erövrade vi samtliga åkdon på lekplatsen i Vessigebro. En framåtsträvande lekplats där vanliga "enmannagungor" och vanliga sandlådor inte har någon plats längre. Barnen och jag stortrivdes!
 
De är dyra, annars hade jag haft minst 3st hemma. Underbara att ligga och dåsa i.
 
 
Någon har tänkt till, en gungbräda som inte dråsar i backen om den ena passageraren hoppar av.
Barnens favorit för dagen och mina lårmuskler ser nu ut som redwoodträd med några hundra år på nacken.
(Ibland tröttnade någon och då fick ju jag hoppa in som gung-partner)
 
Lycka är en bra gungbräda och en kompis att gunga med.
 
 
Den här var rolig också, jag fick putta mest, barnen ville byta sits ibland men fortsätta att åka.
Sen kom Loffe på att han ville försöka putta.
 
Jag är svår när det gäller sånt som snurrar, lite avtrubbad kanske. Men den här fick jag faktiskt sätta mig ner efter. Barnen vinglade iväg åt varsitt håll och vi skrattade så vi tjöt alla tre när vi låg och kravlade i sanden.
 
 
Sen tog vi fruktstund och sökte lä bakom barnvagnen, det blåste attans idag alltså.
Under tiden vi satt här kom maken tillbaka och det var nog bra för iallafall jag frös en del.
 
 
Innan vi åkte så tvingade barnen pappa att åka lite karusell...eftersom maken nästan blir åksjuk av rondeller så antar jag att det inte var någon höjdare direkt.
 
 
Hit får vi åka fler gånger, när vädret är varmare och med en större fikakorg än två bananer.
Nu får jag allt gå och lägga mig, jag tog nog ut mig idag och halsen känns sämre igen. Dumt!
 
Imorgon blir det iallafall att träffa Tjoddasresursen och vår egna tant Brun som är Tjoddas specialpedagog. (Brun är favoritfärgen så jag tror ingen blir arg om vi döper henne till det här)
 
Och för er som är teckenintresserade: Svenska Downsföreningen har minsann fått ett eget tecken.
 
Håll tummarna för förskolans tak, min hals, nya frisyrer, MPU och annat som kan tänkas behöva att man håller i sina tummar. Bokstaven E på teckenspråk tillexempel...där måste man hålla tummen om inte annars. Eller hur?
 
Trevlig Valborg!

2013-04-18     En glad & trött mamma

En glad mamma är en bra mamma. Hoppas jag iallafall, för idag lärde jag nämligen kidsen att säga "mamma är bäst". Fast det vet inte maken om än så imorgon....surprise, liksom...
Ikväll lärde jag dem också en av de fundamentala kunskaperna en vanlig svensk bör få med sig genom livet. Jag lärde dem "dansen" till klassikern "små grodorna" vi skrikskrattade  alla tre och efter att de fått "hjälpa mamma" med att borsta mina tänder (skitsmart sätt för att få dem att gapa när man borstar deras egna tänder, här fungerar det också att be dem säga överdrivet aaaaaaaambulaaaaaaans och liknande.) Så somnade båda tvär bums i sina sängar för natten utan protester alls. Jo,jo, det blir nog en sväng om imorgon med tror jag visst.
Lilla fröken har börjat ljuda minsann, ord som "hej", "tack", "pappa" och "sko" är förekommande. Jag har även förstått på situationen att hon velat säga "mamma" "mormor" och "bok" också. Ikväll satt hon verkligen och övade på att säga "tack" med tillhörande tecken. Hon sa det helt perfekt till slut. Så glad hon blev.
Inte det lättaste ordet heller med tanke på varifrån man hämtar t:et och det hårda ck-ljudet i munnen.
Hejja Tjoddas!!
 
 
Är det någon som undrar hur inskolningstider på dagis ser ut? Look no more,
jag har en bild som säger mer än tusen ord:
13, är det antalet timmar Tjoddas sov mellan måndag och tisdag. Hon somnade på vägen hem och det var
tji löjn att få liv i henne. Pigg som en lärka dagen därpå dock.
 
Idag var farfar här i ett ärende med trucken, hade detta hänt på Facebook och Loffe varit medlem, så hade han förmodligen tryckt på "gilla"-knappen.
 
 
 
När vi tog en sväng runt stan i väntan på att Tjoddas och maken blev färdiga med sitt badande (inomhus bör kanske tilläggas med tanke på bilden) så stannade vi till på vår blåsiga runda och jag förklarade att gubben i vattnet fiskade.
2st A-lagare satt för övrigt på en bänk här bredvid och när Loffe fick komma upp så sa den ene oroligt "akta så han inte trillar i vattnet" Jag kunde inte låta bli, jag log stort och svarade "han måste väl lära sig simma någon gång". Jag trodde farbrorn dog först. De satt som två fågelholkar och stirrade i total vanmakt på mig innan den ene verkade fatta att jag skojade. Jo,jo, det är ju sant, hostade han och skrattade lite... Sen gick jag.
 
 
 

 Jag kanske ska, med tanke på rubriken tillägga att, jag bara är trött för att jag har sprungit som en idiot med hunden i skogen idag...så det är en bra sorts trött. Så har vi jagat älg också, eller ja, Doris jagade älgarna, jag sprang åt andra hållet.
 
 

 
 
 
 
 

2013-04-15     Friska och glada

Jodå, nu är det tillbaka till vardagen som gäller och när vi är friska och krya finns det minsann ingen tid att sitta och häcka framför bloggen. Eftersom jag egentligen ska sätta samman material till en informationsträff som förskolan ska hålla om TSS.... så bestämde jag mig för att sura på InPrint en stund och blogga istället. Jag har uppenbarligen fattat vad man ska göra tidigare eftersom jag bevisligen har sparade dokument med tecken jag satt ihop innan. Plä!!!
Hm...jag hade visst gjort det i Ebba såg jag. Nu, några timmar senare...har jag äntligen gjort teckendelen klart tills på måndag. 17 sidor blev det, no more, no less. Min rumpa har tappat all känsel och jag borde sovit för ungefär 2 timmar sedan, men,men. Tur man tycker det är så himla roligt!
 
 
Potatis!!!
Ropade Loffe glatt och krävde potatismos...han var så besviken när jag förklarade att det bara var sten.
 
 
En mystjej som lite senare fick glass inne på kontoret när vi kikade på sten i Varberg.
 
Det går att leka affär med skiffer också, här har jag för mig att Loffe serverade mat till Tjoddas.
 
 
Så jädra coolt att de lackat om den till företagets egna färger. Loffe lastade sten i skopan, en i taget såklart.
 
 
Fina blomster av maken.
 
Varför inte börja en dag som innehåller besök i storstan med ett litet bad?
Dessutom med blöjan på, iallafall till en början.
Tjoddas hade tråkigt när jag fixade lite tvätt innan vi skulle åka. Här var lösningen! Nu är golvet i tvättstugan rent och nyskurat iallafall.
 
Men, den här ser ju rätt schysst ut, finns den i rosa?
Tjoddas beundrar tandemcykeln modell större, när vi provade ut cykel på Hab.
 
Vår nya fina sjukgymnast hjälper maken och Tjoddas att ställa in sadel, trampor och styre.
 
 
När man varit en så duktig tjej är man helt klart förtjänt av lite go'fika på riktigt café.
Här är det mammas muffins som försvinner i rasande takt.
 
Efter en lyckad shoppingrunda kunde Loffe stoltsera bland annat med ny hatt inför sommaren och en
cool tröja med polisbilar på.
 
Bästa familjen J kom på lyckad temakväll, Finsk mat var på tapeten. Jag hade gjort Makkarasoppa och
"The Jay's" hade ansträngt sig med nuttikrämiilen i banaaniipirogi samt glass och finska pinnar. Mycket gott och lyckat tycker jag. (Snälla Eivor...flå mig inte för min hitta-på-finska)
 
En förrymd kviga ställde till med lite spektakel och ägaren fick efter  några tappra försök med spann och kraftfoder, åka och hämta traktorn med släp. Loffe var inte helt olycklig över detta.
 
 
Katten tyckte mest att det var en sjukt stor råtta ute på ängen. Han stod som paralyserad i säkert 2 minuter.
 
 
Obeskrivligt stolt!
 
Vaaaaaaaaar är lillebror?
 
Tittut! Barnen byts åt om att få ligga inne i ugnen....lite vridet men ganska roligt att titta på.
 

Nu är det helt klart dags för sängen. Imorgon är det dags för nya äventyr, en fullspäckad vecka Makkarasoppa som behöver ätas...men nu först....en sovande rumpa som försiktigt ska förflyttas till sängen utan att väckas.
 
 
 
 
 

2013-04-02     Bästa bortförklaringen....ever!

Påskkärringarna har flytt fältet och mina ungar var inte med på det tåget i år. Hemskt ledsen!
MEN...jag kan förklara vad som hände....jag har en skiiiiiiiiiiitbra ursäkt....eller flera stycken egentligen, de kommer här:
 
Glad kille.
 
Upptagen.
 
Vill inte...
 
Hjälp?
 
Dukar bordet...
 
Fin i brutalfult förkläde.
 
Mer att ställa fram?
 
 
Här ska pappa sitta.
 
Och här ska pappa sitta också....
 
Kraaam tant Keka!
 
Myspyspyjamas.
 
Myspyspyjamas girlstyle!
 
Bus med tanta Keka.
 
Full koncentration.
 
Full av jävelskap.
 
Lite morgontrött kille..
 
Charmtroll...
 
Mamma är rolig hon.
 
Mitt i en tanke.
 
Nönona dä ute. (Hönorna där ute)
 
På korvgrillning hos Eftrafolket.
 
Mööölk?
 
Så spännande leksaker alla andra har...vad ska JAG välja då?
 
Studsmatta är roligt att övningshoppa på.
 
Vad ska jag välja nu då?
 
Och jakten på nya äventyr fortsätter....
 
 
Förstår ni nu varför jag inte hann måla påskkärringar?!
 
 
 

RSS 2.0